Consulaat en Visa

Consulaat Generaal voor Nepal in Nederland

Herengracht 562
1017 CH Amsterdam
Telefoon: 020-6241530 (tussen 10:30 en 13 uur).
Telefax: 020-6246173
Mail: consulate@nepal.nl
Openingstijden:
op werkdagen van 10:30 tot 13:00 uur
Inlichtingen over visa: tijdens openingstijden

Bereikbaarheid
Het Consulaat is gemakkelijk bereikbaar vanaf Amsterdam CS met tram 4 of 9, halte Rembrandtplein. Daarna 200 meter lopen.

Om Nepal te bezoeken is een visum verplicht
Er zijn verschillende manieren om een visum voor Nepal te bemachtigen.

1- Op het Nepalese Consulaat In Amsterdam 
Dit is de ‘veilige weg’. U start met het aanvragen van het visumformulier per email. Hierop staat alle informatie, zoals de prijs van een visum.
Met dit ingevulde formulier komt u naar het Consulaat in Amsterdam mét uw paspoort, een pasfoto en contant geld (er kan niet gepind worden).
U kunt het visum ook per post aanvragen – volg de aanwijzingen op het visumformulier.
Algemeen:
– Indien u zelf u naar het Consulaat komt: de wachttijd is afhankelijk van het aantal aanvragers voor u. De afhandeling zelf duurt een paar minuten per paspoort. In het ‘laagseizoen’ staat u binnen tien minuten weer buiten, in het ‘hoogseizoen’ is het soms druk met als gevolg een iets langere wachttijd. U kunt voor meerdere personen een visum afhalen.
– U kunt een visum voor respectievelijk 15, 30 of 90 dagen verkrijgen. (Dit is in Nepal te verlengen tot een maximale verblijfsduur van 150 dagen per kalenderjaar.)
– De datum waarop u in Nepal aankomt mag maximaal zes maanden na de uitgifte van het visum liggen.
– Op het moment dat u in Kathmandu arriveert ‘gaat de teller lopen’: u krijgt dan een datumstempel in uw paspoort. Daarna is uw visum dus nog 15, 30 of 90 dagen geldig.
– Het visum is ‘multiple entry’, d.w.z u kunt meerdere keren ‘Nepal in en uit reizen’ binnen de geldigheidsduur van uw visum.
– Belangrijk: uw paspoort moet nog 6 maanden geldig zijn bij vertrek uit Nepal. Hierop wordt tegenwoordig streng toegezien – het is voorgekomen dat mensen werden verhinderd vanaf Schiphol naar Nepal te vertrekken omdat de geldigheidsduur van hun paspoort een paar dagen te kort  was. Het komt ook voor dat reizigers die zonder visum naar Nepal willen reizen, geweigerd worden door een luchtvaartmaatschappij..
Klik hier om uw visumformulier per email aan te vragen. Mocht dit om één of andere reden niet soepel verlopen, het email adres van het Consulaat is: consulate@nepal.nl. Kopieer dit naar de adresbalk van uw emailprogramma.

2- Bij aankomst in Kathmandu op het vliegveld
Ook is het mogelijk om een visum aan de grens (op de luchthaven in Kathmandu of bij één van de andere grensovergangen vanuit India of China) te verkrijgen. Dat is iets goedkoper, maar omslachtiger en tijdrovender.
U moet in dit geval:
– Óf thuis al een digitaal aanvraagformulier ingevuld hebben: U dient dat vantevoren online te doen (http://www.nepalimmigration.gov.np/).
De ‘houdbaarheid’ van dit formulier is 15 dagen, wat er daarna gebeurt is onduidelijk. U neemt dit formulier geprint mee naar Nepal, samen met uw paspoort, plus een kopie daarvan, én een kopie van uw laatst afgegeven Nepalese visum.
– Óf u moet alles ter plekke regelen op één van de computers op de luchthaven.
E.e.a. kan – zeker als u met meerdere personen of in een groep reist – nogal wat oponthoud geven. Te vrezen valt dat de wachttijden, die onder het ‘papieren’ systeem soms al fors konden oplopen, met dit nieuwe systeem niet korter op zullen worden. Inmiddels kan uw koffer dan al van de bagageband zijn gehaald voor een volgende aankomende vlucht – en is daarna soms onvindbaar. Het vliegveld in Kathmandu is overbelast, met soms een computerstoring en chaos tot gevolg.
Reizigers die van tevoren een visum in Amsterdam hebben gehaald, kunnen in de meeste gevallen zonder veel oponthoud doorlopen via de ‘with visa’ balie.

3- U schakelt een visumdienst in
Er zijn er meerdere, zoek op het internet.