Consulaat en Visa

WapenConsulaat Generaal voor Nepal in Nederland
Herengracht 562
1017 CH Amsterdam
Telefoon: 020-6241530 (tussen 10:30 en 13 uur).
Telefax: 020-6246173
Mail: consulate@nepal.nl

Wegens de stroomstoring in Amsterdam is het Consulaat wellicht (te) laat open; wij trachten ‘er te komen’ maar dat zal nog niet meevallen.

Bel in elk geval 020 6241530 voor andere informatie. Als er een antwoordapparaat aanstaat ná 1/2 11 zijn we dus nog gesloten.

 

Openingstijden: op werkdagen van 10:30 tot 13:00 uur.

Het Consulaat is gemakkelijk bereikbaar vanaf Amsterdam CS met tram 4 of 9, halte Rembrandtplein. Daarna 200 meter lopen.


Grotere kaart weergeven

Om Nepal te bezoeken is een visum verplicht. 
Inlichtingen over visa: tijdens openingstijden.

Er zijn verschillende manieren om een visum te machtigen.

In Amsterdam op het Nepalese Consulaat.
Dit is de veilige weg. U kunt hier een visumformulier aanvragen per email. Hierop staan alle gegevens over de verschillende type visa en prijzen.
Als u dit formulier (thuis) hebt ingevuld, kunt u op de uitgifte van het visum wachten als u langskomt op de Herengracht 562. U kunt ook voor meerdere personen een visum afhalen. Afhankelijk van de drukte (en het aantal door u aan te vragen visa) duurt dit tussen vijf minuten (laagseizoen) en een half uur (hoogseizoen).
De ‘houdbaarheidsduur’ van het visum is maximaal zes maanden na afgifte, d.w.z.: de datum dat u in Nepal aankomt mag maximaal zes maanden na de uitgifte van het visum liggen.
Er zijn 3 types visa verkrijgbaar – met een verblijfsduur in Nepal van respectievelijk 15, 30 of 90 dagen. (Dit is in Nepal te verlengen tot een maximale verblijfsduur van 150 dagen per kalenderjaar.)
Op het moment dat u in Kathmandu arriveert ‘gaat de teller lopen’: u krijgt dan een datumstempel in uw paspoort. Daarna is uw visum dus nog 15, 30 of 90 dagen geldig.
Alle verdere gegevens staan uitgebreid op het visumformulier vermeld.
Klik hier om uw visumformulier per email aan te vragen. Mocht dit om één of andere reden niet soepel verlopen, het email adres van het Consulaat is: consulate@nepal.nl. Kopieer dit naar de adresbalk van uw emailprogramma.

Bij aankomst in Kathmandu op het vliegveld.
Ook is het mogelijk om een visum aan de grens in Kathmandu te verkrijgen. Dat is iets goedkoper, maar omslachtiger en tijdrovender. En soms gaat het mis.
U moet in dit geval:
(1) Óf thuis al een digitaal aanvraagformulier ingevuld hebben: U dient dat vantevoren online te doen (http://www.nepalimmigration.gov.np/). De ‘houdbaarheid’ van dit formulier is 15 dagen, wat er daarna gebeurt is onduidelijk. U neemt dit formulier geprint mee naar Nepal, samen met uw paspoort, plus copie daarvan, én een copie van uw laatst afgegeven Nepalese visum;
(2) Óf u moet alles ter plekke regelen op één van de computers op de luchthaven.
E.e.a. kan – zeker als u met meerdere personen of in een groep reist – nogal wat oponthoud geven. Te vrezen valt dat de wachttijden, die onder het ‘papieren’ systeem soms al fors konden oplopen, met dit nieuwe systeem niet korter op zullen worden. Inmiddels kan uw koffer dan al van de band zijn gehaald voor een volgende aankomende vlucht en is daarna soms onvindbaar. Het vliegveld in Kathmandu is overbelast, met soms een computerstoring en chaos tot gevolg.

Het komt ook voor dat luchtvaartmaatschappijen u niet willen inchecken zonder visum.

Reizigers die van tevoren een visum in Amsterdam hebben gehaald, kunnen in de meeste gevallen zonder veel oponthoud doorlopen via de ‘with visa’ balie.

 

Comments are closed.